kapoetsensijs pop.jpg

Vogelhof.nl

Exotische vogels in de Hof van Twente

Archief 2010
Hieronder staan alle oude artikelen uit 2010.

Broednieuws juli 2010 PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ebolt   
zaterdag 31 juli 2010 12:04

jong oranjekaakje met maWe zijn weer een dikke maand verder dan het vorige bericht over ons broednieuws. We hebben een goede maand gehad. Het kan natuurlijk altijd beter, maar we zijn erg blij met wat er allemaal gebeurd is. Zo zijn er weer verschillende jongen uitgevlogen en hebben we ook weer veel vogels op nesten zitten met jongen of eieren. Hieronder zal weer een overzicht komen per volière.

Dit keer begin ik met de bronzen volière. Vanochtend zag ik 2 hele mooie kleine oranjekaakjes rond spartelen. Vliegen kan je het echt nog niet noemen wat ze doen, geef ze 1 à 2 dagen de tijd en ze weten de hele ruimte te benutten. De jonge ouders van 2009 zijn erg druk met hun eerste jongen. Ik hoop dat ze dit jaar nog een keer gaan proberen om een nest te krijgen. De vuurvinken zijn uitgevlogen, dit is al begin juli gebeurd, waarschijnlijk zijn het een man en een pop. Het ouderkoppel zit nu op nieuw op het nest. Ze hebben 5 eieren en deze zijn ook allemaal bevrucht. Wanneer dit allemaal lukt, zou dit ons grootste nest zijn tot nu toe van de vuurvinken. De blauwkop blauwfazantjes (koppel 2) hebben 4 jongen in het nest liggen. De jongen moeten rond 10 augustus uitvliegen, dit gaat allemaal erg goed. De ouders voeren goed en ze zijn waakzaam genoeg. Voor de rest lukt het nog niet echt in de bronzen volière. De goudbuikjes, tijgervinken en roodvleugel/roodmasker astrilde leggen of onbevruchte eieren of er gebeurd helemaal niks.

jonge blauwkop blauwfazantjes met pa en maIn de groene volière kunnen we als eerste 4 nieuwe bewoners begroeten. We hebben sinds deze week de jonge goulds uitgevangen en omgeruild/verkocht aan dierenspeciaalzaak Schipdam. We hebben één koppel roodkop goulds mee terug genomen. We gaan hier volgende week ook nog even naartoe om te kijken naar de St Helenafazantjes. De kapoetsensijzen zitten nu ook in de groene volière, ze waren te druk in de kleine ruimte van de bruine volière. Op deze manier hopen we resultaat te behalen. Qua broedresultaat zijn de blauwkop blauwfazantjes uitgevlogen begin juli, 6 stuks maar liefst!!!! Het ouderkoppel heeft nu opnieuw een nest met 7 bevruchte eieren liggen, we zijn benieuwd of ze dit keer wel alle 7 zover komen dat ze allemaal groot worden. De bichenows hebben hier ook een nest met in ieder geval 1 jong en misschien nog wel meer. De overige vogels genieten op dit moment van de rust die er is, maar zijn nog niet heel erg druk met het maken van nesten.

Vuurvink jongIn de bruine volière zitten ook sinds het begin van juli 2 jonge vuurvinken, dit zijn beiden mannen. Het rood komt al goed door, je kan het dus al mooi zien. We hadden gehoopt op meerdere poppen, maar doen we dat niet allemaal. Er komt dus wel één onverwacht koppel uit, wat we zelf houden en volgend jaar samenvoegen in de groene volière. Het ouderkoppel heeft nu een nieuw nest van 4 eieren, waar er waarschijnlijk 3 van bevrucht zijn. De blauwfazantjes hebben na een moeizame start (het popje is overleden en er moest heel snel een nieuwe bij) het nu zover dat ze 2 jongen hebben. De jongen zijn net 1 of enkele dagen uit het ei en hebben dus nog wel een lange weg te gaan. De ouders vliegen wel gelijk op het voer af, dus we hopen heel erg. We willen hier volgend jaar ook nog graag een extra koppel van. Voor de overige vogels is het rustig. De oranjekaakjes hebben wel eieren gehad, maar hier is niks uitgekomen. De tijgervinken zijn erg schuw en de goudbuikjes leggen steeds onbevruchte eieren.

Al met al toch een goed resultaat, namelijk 4 vuurvinkjes, 6 blauwkop blauwfazantjes en 2 oranjekaakjes.
De volgende vogels zijn nog op komst: Dit wordt ruim genomen, maar we schrijven alleen op wat wij een hele grote kans toe dichten. 8 vuurvinkjes, 10 blauwkop blauwfazantjes, 2 blauwfazantjes, 3 bichenows

Laatst geupdate op vrijdag 05 augustus 2011 13:11
 
Broednieuws juni 2010 PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ebolt   
zondag 27 juni 2010 12:12
roodvleugel roodmasker astrilde manNa een half jaar van rust, hebben de vogels weer de mogelijkheid gekregen van ons om samen tot iets moois te komen. De mannen en poppen hebben een half jaar gescheiden gezeten en dit heeft de poppen goed gedaan. De meesten zijn goed door de rui gekomen en zijn weer helemaal in conditie om enkele jongen groot te brengen voor ons.
Dit jaar kweken we op 3 verschillende plaatsen. 3 volières waar de verschillende koppels in zitten. In de Groene volière zitten uiteraard de Australische vogels, hiernaast bevinden zich hier enkele Afrikaantjes en Chinese dwergkwartels. In de Bruine en Bronzen volière zitten voornamelijk Afrikaantjes, of wat onder de Afrikaantjes valt. Verder een koppel Kapoetsensijzjes en een koppel Harlekijn kwartels. Wil je precies weten wat waar zit, klik dan hier. Je krijgt dan een overzicht te zien van de volières, bij elke volière staat precies omschreven welke vogels zich waar ophouden.

jongen chinese dwergkwartels met maDan over naar het broednieuws. Na een hele tijd niks gehoord te hebben van ons over het broednieuws, zijn er nu toch enkele vogels flink aan de weg aan het timmeren. De Chinese dwergkwartel heeft 4 kleine kuikentjes rond lopen, ze zijn donderdag uit het ei gekomen en het is geweldig om te zien, natuurbroed zie je helaas niet zo veel meer bij deze kwartels. De hennen gaan dan ook zeker naar de bronzen volière, dan kijken we hier of we nog meer kunnen kweken. Maar laten we nog niet teveel op de zaken vooruit lopen, eerst hopen dat de jongen de eerste weken goed doorkomen.
In de Groene volière zitten verder de blauwkop blauwfazantjes op een nest met 6 jongen erin. De Ceres amadine heeft het 1e jong al rond vliegen, ze zaten opnieuw op het nest, maar hier lijkt niks uit te komen. Een schitterende Isabel pop, ze vliegt al alleen en is verder ook helemaal zelfstandig. De binzen astrilde hebben een nest met 5 eieren en ze lijken allemaal bevrucht. De Oranjekaakjes zijn een nest aan het bouwen, maar er is nog niet heel erg veel nestel activiteit.
In de Bruine volière hebben de vuurvinken 2 grote jongen in het nest zitten. Het is nog even wachten, maar deze vliegen binnen 2 weken wel uit. De kapoetsensijz heeft een nest gebouwd op het hoogste puntje in de volière. De Oranjekaakjes hebben hun oude nest van vorig jaar weer terug gevonden en hebben hier een nest ingebouwd, waar ook al de 1e eitjes in liggen. De blauwfazantjes hebben ook een mooi nest gebouwd tegen de zijkant aan in een half open nestkastje. Er liggen sowieso 3 eieren in, misschien nog wel meer. vuurvink aan het nestbouwenDe Tijgervinkjes zijn ook druk bezig, of ze al een nest hebben is nog niet zeker.
In de Bronzen volière hebben de vuurvinken ook 2 jongen zitten, ook deze zullen binnen 2 weken zeer waarschijnlijk gaan uitvliegen. De blauwkop blauwfazantjes hebben een nest met 2 eitjes, ze hebben hier al 1 ei uitgeknikkerd. De man is een ek van vorig jaar, een nieuw begin is altijd moeilijk. De Oranjekaakjes hebben hier een nest van 4 eitjes, althans we vermoeden dat het de oranjekaakjes zijn. Verder is het hier rustig wat kweken betreft. Ook erg veel nieuwe koppels die aan elkaar moeten wennen en aan de nieuwe volière moeten wennen.
Laatst geupdate op woensdag 04 mei 2011 12:34
 
Als ik naar buiten kijk ... PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ryklof   
dinsdag 01 juni 2010 15:57

Als ik door mijn raam naar buiten kijk dan zie ik het Kapoetsensijspopje druk in de weer om in de volière een nest te bouwen. Ietsje minder druk zijn de Oranjekaakjes samen bezig een nestje te bouwen. Volgens mijn vriendin is het Goudbuikje ook bezig met een nestje. Het zou toch geweldig zijn! We hebben de vogels nog geen drie dagen geleden gekoppeld en nu al zijn ze druk met een nestje. Het blijft toch een mooi gezicht om de vogels vanuit je woonkamer te kunnen zien. De hele winter hebben de mannen en de poppen apart gezeten van elkaar. We moesten nog even wachten met het koppelen omdat de volière bij mijn broer nog niet klaar was. Nu is deze gereed en hebben we daar twee vluchten met binnenhokken tot onze beschikking. Hierdoor kunnen we meer vogeltjes houden. We hebben de mannen eerst een week apart in zijn eerste vlucht gezet zodat de poppen de tijd kregen te wennen aan de ruimte. Na een week de mannen erbij en nu na drie dagen al één en al bedrijvigheid. Bij mij vliegen een koppeltje Kapoetsensijsjes, Oranjekaakjes, Tijgervinkjes, Vuurvinken, Goudbuikjes en Blauwfazantjes. Ons popje was helaas doodgegaan nadat we haar naar buiten hadden gedaan, maar door een bliksemactie van mijn broer hebben we een nieuw popje erbij. Deze zit nog even zonder mannetje omdat zij nog moet wennen aan de vlucht. In het weekend kan de man erbij.

De Oranjekaakjes hebben een gouldsnestkastje gekozen als nest. De Kapoetsensijs heeft een plekje hoog bovenin de volière gevonden op het kunstgroen wat rondom een nestkastje gevouwen zit. Ze brengt hier continu cocosvezels naar toe. Voorlopig zal het nog wel geen vast nestje worden omdat het mannetje meestal het nestje een paar keer afbreekt. Hij steekt nu ook geen poot uit om haar te helpen met bouwen.

Laatst geupdate op woensdag 04 mei 2011 12:34
 
Resultaat enquête 3 PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ryklof   
dinsdag 20 april 2010 09:52

Ik wil hier even in het kort vertellen wat de resultaten zijn van onze eerste enquête van 2010 en onze derde enquête alweer op onze site. Iedereen die heeft gestemd bedankt voor het invullen van de enquête. Het geeft ons wat meer inzicht in onze site bezoekers.

Uitslag enquête 3
Zoals te zien willen de meesten onder ons beginnen met het kweken met nieuwe soorten. Er zijn vier stemmers die de hobby gaan uitbreiden met een nieuwe volière. Waaronder Vogelhof.nl deze is hier te zien op onze site. Binnenkort worden hier ook nieuwe foto's geplaatst van de bouw en het plaatsen van de volière. Natuurlijk zullen we ook de foto's van het in gebruik nemen van de volière door de vogels laten zien.

Wat verder opviel was dat er alleen maar echte vogelliefhebbers op onze site kijken, anders was er wel een reactie geplaatst bij het minder tijd spenderen aan de hobby. Gelukkig gaat iedereen vrolijk verder.

De nieuwe enquête staat ook alweer op de site. Hopelijk vind u ook tijd om deze in te vullen. We wensen jullie veel succes met de komende kweek en laat wat van jullie horen via ons gastenboek!

Laatst geupdate op woensdag 04 mei 2011 12:34
 
Nationale vogeltentoonstelling Vogel 2010 PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ryklof   
zondag 17 januari 2010 14:30

Vogelhof.nl is weer bij de vogelshow van Apeldoorn geweest. We vertrokken al vroeg richting de Americahal in Apeldoorn om zoveel mogelijk te kunnen zien. Aangekomen op het parkeerterrein was het goed te merken dat we dit jaar vroeger waren dan vorig jaar. We konden vrij dicht in de buurt van de toegang parkeren. Het toegangskaartje kostte net als vorig €6,00. We liepen snel naar binnen en werden verwelkomt met een mooie border van de NBVV. De hal was exact het zelfde ingedeeld als vorig jaar zodoende was het gemakkelijk manouvreren door de rijen.

Als eerste maar eens naar de afdeling verkoop, eens kijken wat er te koop is. Bij onze rubriek vraag en aanbod kunt u zien dat wij nog op zoek zijn naar enkele soorten vogels. Hier aangekomen zit er weer een diversiteit aan vogels. Een aantal soorten die te koop waren: Binsen, Ceres, Dorn astrildes, Californische kuifkwartels, Chinese dwergkwartels, Dwergekstertjes, Japanse meeuwtjes, Zebravinken, Forbes papagaai amadines, Rijstvogels, Bichenow astrildes, Driekleurennonnetjes, Emblema Picta's en Harlekijn kwartels. Deze hebben we na overleg meegenomen om de volière schoon te houden, maar als hoofdreden voor wat beweging op de grond. Het is een mooie rustige kwartelsoort waar wij al eerdere ervaringen mee hebben.

Hier het koopbewijsHet kopen van een vogel op de markt is zeer gemakkelijk. Je geeft aan welke vogel je wilt kopen d.m.v. het opgeven van het nummer op de kooi. Je rekent af en krijgt het corresponderende kaartje mee uit de bak. Tevens plak je een verkocht stikker op de kooi waar de vogel in zit. Nadat wij deze handelingen hadden verricht gingen we terug de hal in.

We hadden een lijstje met benodigdheden welke we nog moesten aanschaffen. Voordat we dit gingen doen wilden we eerst even rondlopen tussen de tentoonstellingkooien. We begonnen bij deze prachtige Blauwvleugel ijsvogel.Diversiteit genoeg in Apeldoorn

Nieuwsgierige Blauwgele Ara in ApeldoornIn hetzelfde rijtje zagen we verschillende Ara's, Kakatoe's en parkieten zitten. Mooie vogels, maar niet onze soort. Iets verder begint het er al op te lijken. Insecten- en vruchteneters, waaronder de Amethist spreeuw. Er zit zelfs een Amethist pop. Zo waar een Amethist pop op de markt, ze zijn er nog!!Verderop de tropische vogels van onze interesse. Prachtige Vuurvinken, Blauwfazantjes, Tijgervinken, Goudbuikjes, Kapoetsensijzen, Ceres amadines en vele anderen. Hierna drinken we een kopje koffie met een saucijzenbroodje. Om ons heen zitten meer mensen die even pauze houden. Misschien zit er wel iemand die geregeld onze site bezoekt. Een grappig idee.

Hierna lopen we nog een rondje langs de verschillende stands. Het SCAP is uiteraard vertegenwoordigd, maar ook de SPAAP, speciaal club van de Zebravinken, speciaal club van vruchten- en insecteneters, speciaal club van Europese cultuurvogels en ook de speciaal club van Amerikaanse sijzen. We besluiten nu ons boodschappenlijstje af te lopen. Een half uur verder hebben we grit, trosgierst, 16 nestkorfjes, 10 half open nestkastjes, calci-lux, foniopaddy en kokos nestmateriaal gekocht. We zijn weer klaar voor komend kweekseizoen. Als we onze aangekochte Harlekijn kwartels hebben afgehaald verlaten we de Americahal via de achterdeur. Het enige wat nog rest is een verhaaltje schrijven voor de site en deze aankleden met wat foto's. Wij hebben een mooie ochtend gehad en een goed georganiseerde markt bezocht. Mocht u vragen hebben na aanleiding van dit artikel, dan kunt u deze gerust stellen in ons gastenboek of via de mail Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken 

Laatst geupdate op woensdag 04 mei 2011 12:33
 
Help de Afrikaantjes de winter door! PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ryklof   
vrijdag 15 januari 2010 23:04

Ingepakte volièreEen beetje een aparte titel, maar ik bedoel er onze vogels mee. In tegenstelling tot de vogels in de groene volière, welke alleen een geisoleerd nachthok nodig hebben, moeten de Afrikaantjes in een verwarmde ruimte verblijven. We hebben dit als volgt opgelost. De mannen overleven de winter in een geisoleerde volière. Wij hebben de volièrevlucht dubbel ingepakt met noppenfolie (ook wel verhuisfolie genoemd). Hierdoor creëren wij een stilstaande luchtlaag en deze is een goede isolator. Om zicht op de vogels te houden hebben wij een dubbele laag plexiglas aangebracht in het midden van de volière. Hierdoor kunnen we de vogels goed observeren. We brengen de ruimte op temperatuur met een oliekacheltje. We kunnen zien dat deze af en toe aanslaat. De gemiddelde temperatuur in de ruimte is zo'n 15 tot 18 graden. We hebben een vivara voederpaal opgehangen zodat we niet elke dag de ruimte in hoeven om de vogels te voeren. We zetten apart voer klaar voor de Kapoetsensijs. Ditzelfde hebben we met het water gedaan. Een drinkflacon voorziet de vogels enige tijd van water. In deze periode vragen de vogels veel minder aandacht omdat we ze niet in broedstemming hoeven te houden. We geven alleen eens in de week een vitaminedrankje i.p.v. het water. De mannen hebben de hele buitenvlucht voor eigen gebruik, hier staan coniferen en er hangen verschillende nestkastjes. De mannen hebben voldoende afleiding en ruimte om elkaar niet lastig te vallen. Ze kunnen de poppen wel horen en het is af en toe een gefluit van jewelste. We kunnen ook meerder Vuurvinken en Blauwfazantjes bij elkaar houden. De vogels begonnen de periode met ruien. Inmiddels hebben de meeste de rui achter de rug.


Voederpaal van VivaraDe poppen zitten binnen in het geisoleerde binnenhok van de volière. Ze hebben minder ruimte nodig dan de mannen. We houden deze ruimte op temperatuur met een straalkacheltje. De gemiddelde temperatuur is hier zo'n 15 tot 18 graden. Ook hier hangt een vivara voederpaal en staat er een drinkflacon op de grond. We zetten ook hier apart voer klaar voor de Kapoetsensijs. We controleren wel geregeld de temperatuur om te zien of de kacheltjes nog aan staan. De poppGriten hebben wat afleiding nodig en daarom zorgen wij ervoor dat er trosgierst hangt. Ook hebben ze de beschikking over grit en kalk (kalk in de vorm van eierschalen welke twee minuten op de hoogste stand in de magnetron zijn geweest). Ook de poppen hebben de rui achter de rug en krijgen weer een strak verenpak.Vanaf april zullen we weer beginnen met het bijvoeren van de vogels met ons opfokvoer (zie recept miereneitjes). Hiermee proberen we de vogels in broedstemming te krijgen hetgeen vorig jaar uitstekend lukte. We hopen op jongen van de Blauwfazantjes, Blauwkop blauwfazantjes, Goudbuikjes, Roodvleugel roodmasker astrilde, Oranjekaakjes, Tijgervinken, Kapoetsensijs, Helena fazantjes en de Vuurvinken.

Met de vogels in de groene volière hopen we op kweek succes met de Binsen, Ceres, Goulds, Forbes en Driekleur papagaai amadines. Voordat we ze loslaten in de volière beplanten we de vlucht eerst met nieuwe coniferen.

Binnen bij de poppen in het geïsoleerde nachthokBinnen bij de mannen in de geïsoleerde vlucht

Laatst geupdate op woensdag 04 mei 2011 12:31
 
Resultaat enquete 2 PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ryklof   
maandag 11 januari 2010 11:44

Beste lezers,

Bij deze alweer de uitslag van de tweede enquete. Deze resultaten waren ook al te zien op de site, maar voor de volledigheid zet ik ze hier nog even neer.

Vogelhof.nl vroeg zich af of uw kweekseizoen ook zo voorspoedig was verlopen in 2009. Dit bleek voor de meesten onder ons zo te zijn. Enkelen hadden een wat minder jaar, maar dit kan te maken hebben gehad met ziekten. Over het algemeen was het een zeer vruchtbaar jaar wat ook te merken was aan de oogst op het land en bij andere soorten dieren.
Er hadden dit keer 17 mensen gestemd op de enquete, een wat tegenvallend resultaat. De enquete heeft ook niet erg lang op de site gestaan aangezien we nu een nieuwe hebben voor 2010.

Wij hopen op nog zo'n vruchtbaar jaar aangezien we grootse plannen hebben met enkele nieuwe soorten in ons bestand.

Laatst geupdate op woensdag 04 mei 2011 12:32
 


Joomla 1.5 Templates by Joomlashack