groene gould amadines.jpg

Vogelhof.nl

Exotische vogels in de Hof van Twente

Archief 2008
Hieronder staan alle oude artikelen uit 2008.

Miereneitjes en eivoer PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ryklof   
dinsdag 09 december 2008 18:13

Recept alternatief voor miereneitjes en eivoer

Ingrediënten voor miereneitjesWe maken eens in de twee maand een alternatief voor miereneitjes. We proberen om zoveel mogelijk eiwitten en vitaminen in een piepklein bolletje yoghurt te stoppen. Dit doen we als volgt. We halen de volgende ingrediënten:

 

 

 

 

 

 

 

 • 2x liter pak volle yoghurt
 • 2x liter pak magere yoghurt
 • carmix, 5 gram
 • biergist, 10 gram
 • nectar poeder, 50 gram
 • foniopaddy
 • nutri-bird A21 20 gram


Yoghurt aan de kook brengenWe brengen de yoghurt aan de kook in een grote pan en gaan hierin roeren totdat het een schifting vertoont. Om dit te bereiken moet je het zo'n 5 minuten zachtjes laten koken. Hierna gieten wij de yoghurt af met behulp van een passeerdoek. Als de yoghurt in de passeerdoek zit kunnen we deze goed afspelen met koud water. Dit is essentieel voor een homogene korrelstructuur (miereneitje) van de yoghurt. Hierna doen wij de rulle yoghurt in een kom en vermengen het met nectarpoeder, carmix, nutri-bird A21 en biergist. Als laatste bestand voegen we de foniopaddy toe. Dit elke keer naar eigen inzicht.

Vervolgens maken we ook een eigen recept van eivoer. We doen dit met de volgende ingrediënten:

 • 3 beschuiten
 • 3 gekookte eieren
 • ingevroren pinkies
 • buffalo wormpjes
 • eivoer kant en klaar van Jonker (Overdinkel)


We beginnen met het fijn malen van de beschuiten met een blender. Vervolgens koken we de eieren hard in zo'n 7 minuten in kokend water. Hierna brengen we het eivoer toe en vermengen het goed met de gemalen beschuiten. De eieren gaan ook in de blender en worden toegevoegd aan de mix. Vervolgens brengen we de buffalo's en de pinkies aan in de mix en roeren alles weer goed om. Deze mix vermengen we in een grote kom met de andere mix. Als dit goed vermengt is is het recept voor de "miereneitjes" klaar en kunnen deze ingevroren worden. Om de miereneitjes gemakkelijk te kunnen proportioneren doen we één eetlepel van de mix in een boterhamzakje en knopen deze dicht. We hebben nu één bolletje klaar om in te vriezen. We maken steeds voldoende voor ongeveer één maand. Op het moment dat wij de miereneitjes willen voeren halen we een zakje uit de koelkast. Deze wordt weer vervangen voor een zakje uit de vriezer zodat die de volgende dag ontdooit is. Op deze manier kost het ons weinig tijd om een goed opfokvoer aan te bieden. Alle vogels eten er graag van en we hebben er vele jongen mee op stok gekregen.

Vogelhof.nl

Laatst geupdate op woensdag 04 mei 2011 12:31
 
Broed nieuws november-december PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ebolt   
maandag 08 december 2008 20:41

Slecht nieuws, de eieren bij de blauwe goulds waren weer eens niet bevrucht. Ze hebben een hele tijd er op gezeten en we wilden het niet verstoren. Achteraf had het dus wel gekund. Bij de blauwkop blauwfazantjes zijn er wel 2 eieren uitgekomen van de 3. Goudbuikjes op nestHelaas werden de jongen zonder gevoerd te worden uit het nest gekieperd. De ouders weten duidelijk nog niet wat ze moeten doen met piepende jonkies. We hebben er geduld mee, aangezien de ouders van 2007 zijn hebben ze ook nog wat te leren. De Goudbuikjes hebben één ei bevrucht gehad van de 5. Dat ene ei is helaas niet uigekomen, nu hopen op de volgende ronde en dat het ze dan beter vergaat.

Het lijkt wel alsof er bij ons een broedperiode aan zit te komen. We hebben verschillende vogels in de broedkamer kunnen betrappen op het hebben van een nest. De Blauwe gould amadines zitten in broedkooi 3 op het nest en hebben 5 eieren. De Blauwkop blauwfazantjes zitten op het nest in broedvlucht 1, we hebben nog niet kunnen zien of er eieren in het nest liggen. De Goudbuikjes hebben ook een nest met 4 eieren in broedvlucht 4.

De Blauwkop blauwfazantjes uit broedvlucht 1 zitten opnieuw op een nestje. Waar de vorige nog open en bloot in de kooi hing hebben ze nu een nestje ingenomen die gemaakt is door de St. Helena fazantjes. Een traliekastje Blauwkop blauwfazantje man op nestdat mooi is ingepakt met een rond nest voldoet waarschijnlijk prima. Het nest heeft een sluipingang waardoor je nog net een van de vogels op het nest kunt zien zitten. De vorige ronde waren de eitjes onbevrucht. Dit zou allerlei oorzaken kunnen hebben. Misschien zijn ze een keer gestoord of misschien was de voeding niet goed aangepast. Ze gaan in ieder geval voor een herkansing 

Uiteraard zullen we een kweekverslag bijhouden op de site waar per dag vermeld staat wat ze aan voeding krijgen en er zal een klein observatie rapport worden geschreven. Dit is terug te vinden onder het hoofdmenu kweekverslagen. Blauwe goulds pop op nestVervolgens zoek je in de menubalk aan de linkerkant naar kweekverslag Blauwkop blauwfazantjes en dan verschijnt het artikel nieuw kweekverslag Blauwkop blauwfazantjes.

Ook is er nieuws van de Blauwe Gould amadines. Deze zitten ook weer op het nest. Hier moeten we ook eerst een nest controle uitvoeren voordat we zekerheid hebben. Het is namelijk al vaak mis gegaan bij de blauwe Goulds.

Laatst geupdate op woensdag 04 mei 2011 12:32
 
Het laten zien van live beelden PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ryklof   
woensdag 03 december 2008 12:55

Het is onze bedoeling om live beelden uit te zenden op de site van één van onze broedvluchten. Op dit moment zijn we de mogelijkheden aan het onderzoeken. Het zal waarschijnlijk de bedoeling zijn om een wireless webcam te plaatsen. Deze zal dan wel voeding hebben van een stopcontact, maar de beelden worden naar het draadloze netwerk verzonden. Op deze manier hoeft de pc niet continu aan.

Het is lastig om een goede te vinden vandaar dat het nog even duurt. Het lijkt ons wel prachtig om de vogels te observeren als we zelf niet in de ruimte aanwezig zijn. De vogels tonen dan toch een heel ander gedrag. Wireless camera

Hier zijn we ook een stap mee verder, we hebben een wireless-G internet home monitoring camera gekocht, van Linksys. Het beeld is mooi en het is helemaal leuk om te zien wat de vogels doen op het moment dat je zelf niet in de ruimte aanwezig bent. Ze zitten namelijk over de gehele broedvlucht en niet alleen maar in het bovenste hoekje. Nu hadden we ook wel zoiets verwacht, maar er is wel heel veel beweging. We hebben het alleen nog niet zover dat we de beelden ook live kunnen laten zien op internet. Het kost heel wat gepruts en tijd. We hebben zelf elke dag alweer moeite om de beelden te kunnen uploaden voor onszelf. Het komt eraan, maar dus nog even geduld. Gelukkig leren we dit ook van onze vogels....

Laatst geupdate op woensdag 04 mei 2011 12:33
 
Start van de site PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ryklof   
maandag 01 december 2008 18:50
We zijn druk bezig met het maken van de website. Als eerste moet de lay-out worden bepaald. We besluiten een template te gebruiken van Joomla. Hierdoor hoeven we alleen nog maar de structuur te bepalen. We willen een gemakkelijk te bezoeken site maken en daarom houden we de menu indeling simpel. Het leuke is dat we er nu met ons drieën aan werken. We hebben ons als administrator toegevoegd en kunnen nu allemaal dezelfde handelingen verrichten.

Ik merk dat het nog aardig wat moeite kost om het precies zo te krijgen als dat wij graag willen. Daarom wachten we ook nog even met het publiceren van de site. In het begin is het erg lastig om uit te vinden met welke handeling je wat doet op de site. Na een tijdje begin je dit echter steeds makkelijker te vinden. Moeilijkheden waar we nu tegen aanlopen zijn meer van grafische aard. We willen graag foto’s invoegen aan de lay-out van de site zelf en dit is niet zo maar gedaan. Gelukkig hebben we nog een troef achter de hand, de vriend van mijn zus. We zijn nu een dikke week bezig met het maken van de site en er is al veel toegevoegd.
Laatst geupdate op woensdag 04 mei 2011 12:33
 


Joomla 1.5 Templates by Joomlashack