bichenows koppel 1.jpg

Vogelhof.nl

Exotische vogels in de Hof van Twente

Blauwfazantjes


Kweekverslag Blauwfazantjes PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ryklof   
maandag 23 augustus 2010 09:26

Wij houden er drie gezelschapsvolières op na. We vinden het erg leuk om te kweken met de vogels, maar we doen dit uitsluitend tijdens de zomerperiode en we kweken alles natuurbroed. Het ringen van de vogels wil ons nog niet zo goed lukken, we vinden het belangrijker om de jongen op stok te krijgen. We konden dit jaar de vogels pas laat koppelen vanwege het slechte weer. Vandaar dat de poppen pas begin juni de buitenvolière in mochten. De mannen volgden een week later. De Blauwfazantjes werden samen gezet met een koppeltje Goudbuikjes, Tijgervinken, Kapoetsensijzen en Oranjekaakjes. Het koppeltje was nog maar net samengesteld aangezien de pop van vorig jaar (9 jongen) de winterperiode niet heeft overleefd. Het is altijd afwachten of het aanslaat tussen de man en de pop. Volgens de vorige eigenaar had de pop wel eieren gehad, maar de eieren waren niet gekipt. Het koppel had elkaar vrij snel gevonden. Het was afwachten op resultaat.

Om de kans op nageslacht van de Blauwfazantjes een beetje te vergroten doen we altijd het volgende. Niet dat het een garantie is voor een succesvolle kweek, maar het kan wel helpen. Hieronder de punten met uitleg waarom we dat doen. Dit geldt voor al onze Afrikaanse prachtvinken:

Elke dag vers badwater ter beschikking, de eieren drogen uit als de ouders de eieren niet kunnen bevochtigen na een goed bad.
Gewenning aan het eten van pinkies, buffalootjes, miereneitjes, eivoer, als de ouders het niet opnemen geven ze het de jongen ook niet.
Rode muggenlarven voeren, we geven de vogels ook ingevroren rode muggenlarven. Wel eerst laten ontdooien en uitspoelen voor het geven. Als je het ontdooien zo vlak mogelijk voor het voeren doet blijven de muggenlarven het roodst. Dan worden ze beter opgenomen.
Controleren van de vogels op broedstemming, mannen prachtkleed en goed in de veren en geen vet onder bij de cloaca voor een goede bevruchting en poppen idem en tevens de veertjes weggeplukt bij de buik zodat de huid in aanraking kan komen met de eitjes om ze goed warm te houden.
Juiste samenstelling, bepaalde soorten zijn ondergeschikt aan de ander hierdoor komen ze soms niet tot leggen. Dit moet je zelf leren inschatten, enkele voorbeelden zijn dat Goudbuikjes en Tijgervinken het elkaar moeilijk kunnen maken. Tevens hadden we dit jaar in het begin een koppel Kapoetsensijzen bij de Afrikaantjes. De Kapoetsensijs wil net als de steeds het popje bevruchten. Hij pikt zelfs de eigen eieren kapot zodat hij weer opnieuw kan beginnen. Deze onruststoker wil ook nog wel eens bij andere nesten naar binnen wippen.
Voldoende grit en kalk, als de vogels niet voldoende grit binnen krijgen kunnen ze het voedsel niet vermalen in hun buik, de kalk hebben ze nodig voor het produceren van eierschalen.
Rust en regelmaat, niet elk moment voor de volière staan te kijken wat de vogels doen. Je kunt ze ook prima observeren vanuit huis. Oranjekaakjes komen van het nest af als je te dicht in de buurt komt. Als je elke dag rond de zelfde tijd een nestcontrole doet krijgen de vogels hier minder moeite mee.
Voldoende en goed nestmateriaal, Afrikaantjes hebben een voorkeur voor lichtkleurig nestmateriaal. Het nestje is namelijk meestal zeer dicht en donker. Ook niet alle nestkastjes bovenin hangen. Vuurvinken en Tijgervinken broeden graag op 1 meter hoogte.
Poppen mogen niet te jong zijn, de pop moet minimaal 1 jaar oud zijn, anders gaat het voortplantingsorgaan kapot doordat het nog niet volgroeid is. De pop sterft hieraan.
Jonge koppels een kans geven het te leren, niet meteen de vogels uit elkaar halen als ze het eerste nestje jongen laten liggen. De vogels moeten leren om jongen te voeren en groot te brengen.
Zorgen voor juiste diameter van de zitstokken, als de stokken te dik zijn kunnen de poppen niet goed klemmen tijdens de bevruchting, deze wordt dan nooit succesvol.

Momenteel kan ik even niet meer bedenken, maar als ik nog aanvullingen weet zal ik ze zeker hier plaatsen. Mochten jullie vragen of opmerkingen hebben dan kunnen jullie deze altijd stellen op Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken

Ondertussen is het koppel elkaar aan het verwennen. Ze pikken elkaar tussen de veren en het mannetje versiert het popje met een dansje met een takje in zijn snavel. We verstrekken elke dag miereneitjes volgens eigen recept met buffalootjes en pinkies. Ook zetten we rode muggenlarven klaar. Ze bezoeken geregeld samen een nestkastje dat bovenin de volière hangt. Het is het type "goulds nestkastje". Wij hebben het nestje voorgevormd zij bekleden het af. de paring geschiedt buiten het nestje op een zitstok. De pop legt in de dagen hierna elke dag een ei tot er 3 liggen. Hier beginnen ze samen op te broeden, maar voornamelijk de pop. Na een aantal dagen blijken de eitjes bevrucht. Toch komen de eieren niet uit. we vermoeden dat de Kapoetsensijs een ei heeft aangepikt aangezien er een klein gaatje in zit en hij dit ook bij de eigen eieren heeft gedaan. We halen de eieren weg en halen tevens de Kapoetsensijs uit de volière. We geven het koppel gewoon opnieuw de gelegenheid.

Deze benutten ze al snel. Ze kiezen hetzelfde nestkastje en weer worden er 3 eieren gelegd waarop de pop het hardst broed. We controleren het nest elke week 1 keer. De vogels hebben hier geen moeite mee. We wachten wel tot de pop en man van het nest zijn. Meestal is dat als wij het voer klaar zetten. Na 5 a 6 dagen blijkt na controle dat de eieren bevrucht zijn. Twee eieren komen na 13 dagen broeden uit. De eerste dag leven de jongen nog op kropvoer. De ouders houden de jongen s'nachts goed warm waardoor de jongen de volgende dag gaan sperren. Nu begint het voeden van de ouders. Elke dag staan de ouders vol ongeduld te wachten tot het voer wordt klaar gezet. De jongen groeien goed en vliegen na 14 dagen uit het nest. Gezien de bekleuring lijkt het op een man en een pop. Ze worden nog 3 weken door de ouders gevoerd, maar deze beginnen ondertussen al aan een nieuw legsel. We zijn benieuwd wat hieruit volgt.

Gelukkig na een moeizame start toch ook dit jaar weer succes met de Blauwfazantjes. Voor ons is het elke keer genieten als de jongen uitvliegen. Die eerste dag van leren vliegen en het stuntelig achter pa en moe aan hoppen is schitterend om te zien.

Vogelhof.nl

Laatst geupdate op vrijdag 27 augustus 2010 15:42
 


Joomla 1.5 Templates by Joomlashack