jonge harlekijn kwartels.jpg

Vogelhof.nl

Exotische vogels in de Hof van Twente

Oranjekaakjes


Kweekverslag Oranjekaakjes PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ebolt   
vrijdag 23 juli 2010 19:42

Kweken met de oranjekaakjes:

Vorig jaar hebben wij voor het eerst succesvol gekweekt met de oranjekaakjes. We hebben de nakweek jongen kunnen behouden en kunnen ruilen voor andere nakweek jongen. We hebben nu dus een prachtig onverwant koppel van 2009, beide natuurbroed, in één van onze volières zitten. Door de bouw van een 3e volière hebben we de vogels dit jaar pas begin juni gekoppeld. De poppen zijn een week eerder de verschillende volières ingegaan dan de mannen. Zo ook bij dit koppel van de oranjekaakjes.

We zijn begonnen met het opvoeren van de vogels. Dit hebben we gedaan met ons eigen gemaakte eivoer en miereneitjes, het recept staat elders op de site vermeld, onder: logboek en dan archief. We voeren ook per keer een bakje ingevroren muggenlarven van het merk Landman.
Per keer voeren wij één zakje hiervan, samen met een bakje muggenlarven. We hebben dit de eerste 2 à 3 weken om de dag gedaan, zodat de vogels konden wennen aan het nieuwe voer, in de winter krijgen ze dit namelijk bijna niet.

De Oranjekaakjes waren snel gewend en zijn ook vrij snel met een nest begonnen. We moeten gelijk zorgen voor genoeg nestmateriaal, want het nest bouwen gaat erg snel en moet wel klaar zijn voordat ze beginnen met eitjes leggen. Ze hebben een erg mooi nest gemaakt in een half open nestkastje met wat kunstplan eromheen. Op deze manier hebben ze tocht het idee dat ze in het groen zitten. Het nestkastje hangt in het binnenhok op een hoogte van 2 meter. Er hangt zo als wel vaker bij de oranjekaakjes een slurfje van ongeveer 8 tot 10 cm voor het nest. Ze hebben bij hun allereerste nest 5 eieren gelegd. Na enkele dagen bleken slechts 2 eieren bevrucht te zijn. De oranjekaakjes, normaal gesproken erg schuw, hebben ons elke dag wel even een blik gegund. Dit komt mede doordat het nest in het binnenho is en ze er gelijk vanaf gaan wanneer je het binnenhok binnenkomt. Ze hebben het dus niet eens door wat wij doen. Wij moeten er alleen voor zorgen dat ze niet kunnen ruiken dat wij erbij gezeten hebben. Na 12 dagen kwamen de jongen uit het ei. Ze worden erg goed gevoerd,  hier doen wij verder niks aan, het gaat helemaal vanzelf. De ouder vogels weten precies wat de bedoeling is, hier zit het grote voordeel dat ze geen import vogels zijn, maar nakweek.
De jongen vliegen 2 augustus uit en zullen snel gewend zijn in de volière vermoeden wij.

Dit verhaal is ook te lezen op de scapsite, wij hebben dit met opzet nu al geplaatst, omdat er vaak verhalen de ronde gaan dat oranjekaakjes erg moeilijk te kweken zijn en bij het minste of geringste hun nest verlaten. Wij denken dat je erg goed moet opletten met deze soort, maar het ene koppelis zeker het andere niet. Goed opletten dus en ervoor zorgen dat je eigen vogels bekend zijn voor je!

Laatst geupdate op maandag 23 augustus 2010 12:26
 
Kweekverslag Oranjekaakjes PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ryklof   
maandag 21 juni 2010 16:38

In de bruine volière hebben we de vogels gekoppeld op 29 mei. Hiervoor hebben we de poppen een week eerder in de volière geplaatst. Zodat ze vast konden wennen aan de ruimte. Als de mannen de poppen dan opjagen weten ze waar ze een rustig plekje kunnen vinden. We doen dit om het kweek resultaat te verbeteren. In de ruimte zitten een koppel Vuurvinken, Tijgervinken, Blauwfazantjes, Kapoetsensijzen, Goudbuikjes en dus Oranjekaakjes. We geven deze informatie omdat alle kleine dingen er toe doen. Die kleine dingen maken dat je een succesvol kweek resultaat behaalt of niet.

We beginnen met het langzaam opvoeren van het eivoer met miereneitjes en rode muggenlarven. Kijk voor het recept van de miereneitjes bij logboek en dan archief. We zetten 2x in de week deze extra voeding neer voor de vogels. Hiernaast geven we altijd gewoon tropisch zaad en kapoetsensijz zaad aan de vogels. Elke dag is er vers drinkwater beschikbaar. Zo´n 2x per week geven we extra supplementen door het drinkwater in de vorm van calcium en extra vitaminen. Ook geven we elke dag vers badwater aan de vogels. Dit is belangrijk voor de vochtigheid van de eieren. Er hangen verschillende nestkastjes op verschillende hoogtes in de volière binnen en buiten. Nadat de hiërarchie bepaald is onder de vogels kiezen de Oranjekaakjes hetzelfde nestkastje als vorig jaar waar ze 3 jongen hebben groot gebracht. Alle drie waren mannen en één van onze eigen kweek mannen wordt dit jaar ingezet voor de kweek.

De Oranjekaakjes zijn meteen heel bedrijvig met het slepen van nestmateriaal. Veel meer dan dit zie je ook niet van deze soort omdat ze alles voor prive beschouwen. Als je even komt kijken bij de volière zijn ze altijd van het nest af. Je kunt aan de staartjes zien dat er gebroed wordt want deze staan krom naar links of krom naar rechts.

We hebben de vogels al veel in de buurt van het nestkastje gezien en op 10 juni ligt het eerste ei in het nest. Het is een Gouldsnestkastje met sluipingang. De Oranjekaakjes bekleden het zelf helemaal met cocosvezel. Er komt helemaal geen licht bij het nestje. Alle activiteiten omtrent het paren gebeuren hier binnen. We houden in de gaten wanneer de jongen geboren moeten worden. Dit zou zo rond 27 juni moeten zijn. In de dagen ervoor verstrekken we elke dag miereneitjes en rode muggenlarven.

Het is nu 21 juni en de Oranjekaakjes nemen de aangeboden miereneitjes en rode muggenlarven goed op. Tot nu toe kun je alleen aan de staartjes zien dat ze aan het broeden zijn. Deze zijn krom van het zitten op het nestje. Het mannetje van de Kapoetsensijzen wordt wel agressiever richting de Oranjekaakjes omdat hun nest vlakbij het nest van de Oranjekaakjes zit. De Oranjekaakjes wachten nu gewoon het moment af wanneer hij niet in de buurt is. We houden jullie op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

Dit koppel Oranjekaakjes komt nog niet tot broeden. Wij vermoeden dat dit een oud kweekkoppel is van iemand. Misschien hebben ze vorig jaar wel hun laatste jongen groot gebracht. Een van die jongen heeft dit jaar voor twee nakomelingen gezorgdt bij een popje. Dit popje hebben we verkregen van Alex Nijborg (natuurbroeder) door een ruil met een Blauwfazantje pop. Mocht het koppel toch nog tot broeden komen dan zullen wij hiervan ook een kweekverslag maken. Er staat inmiddels al een kweekverslag van ons andere koppel Oranjekaakjes hierboven.

Vogelhof.nl

Laatst geupdate op maandag 23 augustus 2010 12:33
 


Joomla 1.5 Templates by Joomlashack