jonge vuurvink binnen.jpg

Vogelhof.nl

Exotische vogels in de Hof van Twente

Harlekijn kwartel
Hier een stukje over onze jonge Harlekijn kwartels.

Jonge Harlekijn kwartels 2010 PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ryklof   
zondag 29 augustus 2010 14:51
Dit jaar eindelijk weer jonge Harlekijn kwartels. De hen was al een tijdje aan het broeden. Hiervoor had ze heel veel eieren gelegd, maar was nog niet in de stemming ze uit te broeden. Tijdens het broeden ging de hen weleens van het nest om haar ontlasting te doen. De man nam dan haar plaats in op het nest. Toch hebben we nu de 3 jongen er zijn besloten de man niet bij de jongen te laten. De pop zit apart in een doos waarvan de onderkant is uitgeknipt met de jongen.

Er lagen wel meer eieren in het nest, maar deze zijn niet uitgekomen. We zullen later bekijken of deze wel bevrucht waren. Over de ontlasting en de lucht die daarbij hoort hebben we nog een interessant verhaal staan op de site. Klik daarvoor op de foto van het poepje.

Ondertussen maken de 3 jongen het goed. Ze hebben beschikking over een klein schaaltje met een laagje water zodat ze er niet in kunnen verdrinken. Ook staat er een schaaltje met grit en kalk en een schaal met kuiken opfokvoer, universeelvoer en eivoer door elkaar. Voornamelijk zitten ze onder de hen zich warm te houden, maar af en toe spurten ze door de doos met hun vleugeltjes uigestrekt alsof ze willen opstijgen. Dit doen ze om hun evenwicht te bewaren. We zijn heel blij met het succes en hadden niet gedacht dat de hen de eieren zou uitbroeden. Volgens ons was ze zelf namelijk geen natuurbroed. Ze is gekocht op de grote vogelmarkt in de Americahal te Apeldoorn.

Als je een stukje afzet in de volière waar de kwartels kuikens dicht bij de hen kunnen zijn, moet je er rekening mee houden dat de hen er niet uit kan vliegen. Op deze manier komt ze namelijk niet meer terug bij de jongen en deze worden dan koud en gaan dood. Leg er wat gaas overheen of laat de kuikens met hen gewoon vrij in het binnenhok. Ze blijven echt wel bij de hen in de buurt om zich warm te houden. Na een aantal dagen lopen ze al veel zelfstandiger door het binnenhok.
Laatst geupdate op woensdag 01 september 2010 07:47
 
Jonge Harlekijn kwartels 2006 PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ryklof   
maandag 22 december 2008 14:27
Harlekijn kwartel eieren.We hadden vrij snel naast een koppel Chinese dwergkwartels een koppel Harlekijn kwartels. Deze gingen geregeld over tot leggen, maar niet tot broeden. Toen dit wel gebeurde kwamen er acht jongen uit het nest. Twee moesten we bijwarmen met een lamp, maar konden later geplaatst worden bij de ouders. Deze hebben de jongen goed groot gebracht.

Jonge Harlekijn kwartels.
Laatst geupdate op maandag 22 december 2008 15:01
 


Joomla 1.5 Templates by Joomlashack