bichenow richting nest.jpg

Vogelhof.nl

Exotische vogels in de Hof van Twente

Goudbuikjes


Kweekverslag Goudbuikjes PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ryklof   
zondag 20 juni 2010 14:08

In de bruine volière hebben we de vogels gekoppeld op 29 mei. Hiervoor hebben we de poppen een week eerder in de volière geplaatst. Zodat ze vast konden wennen aan de ruimte. Als de mannen de poppen dan opjagen weten ze waar ze een rustig plekje kunnen vinden. We doen dit om het kweek resultaat te verbeteren. In de ruimte zitten een koppel Vuurvinken, Tijgervinken, Blauwfazantjes, Kapoetsensijzen, Oranjekaakjes en dus Goudbuikjes. We geven deze informatie omdat alle kleine dingen er toe doen. Die kleine dingen maken dat je een succesvol kweek resultaat behaalt of niet.

We beginnen met het langzaam opvoeren van het eivoer met miereneitjes en rode muggenlarven. Kijk voor het recept van de miereneitjes bij logboek en dan archief. We zetten 2x in de week deze extra voeding neer voor de vogels. Hiernaast geven we altijd gewoon tropisch zaad en kapoetsensijz zaad aan de vogels. Elke dag is er vers drinkwater beschikbaar. Zo´n 2x per week geven we extra supplementen door het drinkwater in de vorm van calcium en extra vitaminen. Ook geven we elke dag vers badwater aan de vogels. Dit is belangrijk voor de vochtigheid van de eieren. Er hangen verschillende nestkastjes op verschillende hoogtes in de volière binnen en buiten. Nadat de hiërarchie bepaald is onder de vogels kiezen de Goudbuikjes als laatste een nestje binnen in de volière.

Vanaf 13 juni zijn ze samen regelmatig te zien in het nestkastje in het binnenhok. Het nestkastje is een traliekastje dat helemaal dicht gemaakt is met cocosvezel. Buitenom het kastje hebben we nepgroen aangebracht zodat het nestje een natuurlijke uitstraling heeft.

Op dinsdag 15 juni is het popje slecht in orde. Ze zit op de bodem van de volière en kan zo met de hand opgepakt worden. We denken meteen aan legnood. Nadat we haar een minuut in warm water hebben gehouden doen we haar een minuut in koud water met haar cloaca. Dit herhalen we omgeveer 6 keer. Hierna wrijven we met een wattenstaafje voorzichtig haar cloaca in met slaolie. Daarna doen we haar in een TT kooitje met daarvoor een kacheltje zodat de temperatuur oploopt tot zo´n 33 graden. Zienderogen knapt ze op en als snel zit ze weer op stok. We laten haar de nacht doorbrengen in het kooitje en de volgende dag gaat ze terug de volière in.

De rest van de week zien we haar regelmatig in het nestkastje met het mannetje. Er liggen nog geen eitjes. We verstrekken wel extra kalk door eierschalen te vermalen en te verhitten in de magnetron. Ook geven we de miereneitjes met rode muggenlarven vaker aan de vogels. Nu zo´n 4x in de week. Als de jongen er zijn voeren we elke dag.

Het is nu 21 juni en er liggen nog geen eitjes in het nestkastje. We houden jullie op de hoogte van de verdere ontwikkelingen. Tot nu toe nog steeds geen jongen bij de Goudbuikjes. Zodra dit lukt zullen wij een kweekverslag plaatsen van onze bevindingen!

Vogelhof.nl

Laatst geupdate op maandag 23 augustus 2010 12:23
 


Joomla 1.5 Templates by Joomlashack