oranjekaakjes k1.jpg

Vogelhof.nl

Exotische vogels in de Hof van Twente

Blauwkop blauwfazantjes


Kweekverslag Blauwkop blauwfazantjes PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ryklof   
maandag 12 januari 2009 16:06

Wij houden er drie gezelschapsvolières op na. We vinden het erg leuk om te kweken met de vogels, maar we doen dit uitsluitend tijdens de zomerperiode en we kweken alles natuurbroed. Het ringen van de vogels wil ons nog niet zo goed lukken, we vinden het belangrijker om de jongen op stok te krijgen. We konden dit jaar de vogels pas laat koppelen vanwege het slechte weer. Vandaar dat de poppen pas begin juni de buitenvolière in mochten. De mannen volgden een week later. De Blauwkop blauwfazantjes werden op twee plaatsen ingezet aangezien we twee koppels hebben. Een koppel is onze eigen kweek man met een nieuwe jonge pop en het andere koppel is van vorig jaar waar de eigen kweek man van is. Dit laatste koppel werd in de groene volière geplaatst en het eerst genoemde koppel in de bronzen volière. 

Om de kans op nageslacht van de Afrikaantjes een beetje te vergroten doen we altijd het volgende. Niet dat het een garantie is voor een succesvolle kweek, maar het kan wel helpen. Hieronder de punten met uitleg waarom we dat doen. Dit geldt voor al onze Afrikaanse prachtvinken:

Elke dag vers badwater ter beschikking, de eieren drogen uit als de ouders de eieren niet kunnen bevochtigen na een goed bad.
Gewenning aan het eten van pinkies, buffalootjes, miereneitjes, eivoer, als de ouders het niet opnemen geven ze het de jongen ook niet.
Rode muggenlarven voeren, we geven de vogels ook ingevroren rode muggenlarven. Wel eerst laten ontdooien en uitspoelen voor het geven. Als je het ontdooien zo vlak mogelijk voor het voeren doet blijven de muggenlarven het roodst. Dan worden ze beter opgenomen.
Controleren van de vogels op broedstemming, mannen prachtkleed en goed in de veren en geen vet onder bij de cloaca voor een goede bevruchting en poppen idem en tevens de veertjes weggeplukt bij de buik zodat de huid in aanraking kan komen met de eitjes om ze goed warm te houden.
Juiste samenstelling, bepaalde soorten zijn ondergeschikt aan de ander hierdoor komen ze soms niet tot leggen. Dit moet je zelf leren inschatten, enkele voorbeelden zijn dat Goudbuikjes en Tijgervinken het elkaar moeilijk kunnen maken. Tevens hadden we dit jaar in het begin een koppel Kapoetsensijzen bij de Afrikaantjes. De Kapoetsensijs wil net als de steeds het popje bevruchten. Hij pikt zelfs de eigen eieren kapot zodat hij weer opnieuw kan beginnen. Deze onruststoker wil ook nog wel eens bij andere nesten naar binnen wippen.
Voldoende grit en kalk, als de vogels niet voldoende grit binnen krijgen kunnen ze het voedsel niet vermalen in hun buik, de kalk hebben ze nodig voor het produceren van eierschalen.
Rust en regelmaat, niet elk moment voor de volière staan te kijken wat de vogels doen. Je kunt ze ook prima observeren vanuit huis. Oranjekaakjes komen van het nest af als je te dicht in de buurt komt. Als je elke dag rond de zelfde tijd een nestcontrole doet krijgen de vogels hier minder moeite mee.
Voldoende en goed nestmateriaal, Afrikaantjes hebben een voorkeur voor lichtkleurig nestmateriaal. Het nestje is namelijk meestal zeer dicht en donker. Ook niet alle nestkastjes bovenin hangen. Vuurvinken en Tijgervinken broeden graag op 1 meter hoogte.
Poppen mogen niet te jong zijn, de pop moet minimaal 1 jaar oud zijn, anders gaat het voortplantingsorgaan kapot doordat het nog niet volgroeid is. De pop sterft hieraan.
Jonge koppels een kans geven het te leren, niet meteen de vogels uit elkaar halen als ze het eerste nestje jongen laten liggen. De vogels moeten leren om jongen te voeren en groot te brengen.
Zorgen voor juiste diameter van de zitstokken, als de stokken te dik zijn kunnen de poppen niet goed klemmen tijdens de bevruchting, deze wordt dan nooit succesvol.

De koppels moesten eerst wennen aan en elkaar en daarna aan de ruimte en de samenstelling. Het jonge koppel werd geplaatst in een ruimte met Oranjekaakjes, Tijgervinkjes, Vuurvinken en een koppel Goudbuikjes. Het oudere koppel werd geplaatst in de grote groene volière met een diversiteit aan vogels. Binzen, Amethisten, Bruinborst rietvinken, Helena fazantjes, Goulds, Oranjekaakjes, Paradijs wida's, Ceres amadines, Bichenows, Oranje wevers, Napoleon wevers,

Laatst geupdate op dinsdag 24 augustus 2010 17:08
 


Joomla 1.5 Templates by Joomlashack