vogelarena_banner.jpg

Vogelhof.nl

Exotische vogels in de Hof van Twente

Moederdag PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ryklof   
vrijdag 13 mei 2011 08:32

Afgelopen weekend tijdens Moederdag hebben we mooi de tijd gehad eens goed in de volière te kijken. Hierbij zagen we meteen dat er twee nestjes intensief bezocht werden door de Blauwkop blauwfazantjes en de Blauwfazantjes. In het nestje van de Blauwkop blauwfazantjes lagen 5 bevruchte eitjes en in die van het Blauwfazantje 3 eitjes die er bevrucht uitzagen. Dit is te zien aan de donkere kleur die het eitje heeft en aan de bloeddraden die er door heen lopen. Soms heb je niet eens een zaklamp nodig om het te constateren. We konden bij de Blauwkop blauwfazantjes direct zien dat ze alle 5 bevrucht waren.

 

We houden de vogeltjes in een gemengde volière waar we ook hopen op ander broedsucces dus we stoppen de aanvoer van dierlijke eiwitten niet. We dienen de eiwitten toe middels ons recept voor miereneitjes. (te lezen in ons archief bij logboek) De resultaten komen mooi snel al natuurlijk in het seizoen. Dit komt ook omdat we de vogels op tijd naar buiten hebben gedaan i.v.m. het mooie weer van de afgelopen periode. Bij de Blauwfazantjes geeft het nog maar eens aan hoe weinig tijd vogels nodig hebben om aan elkaar te wennen. Het mannetje is namelijk nog maar 2 weken bij het popje geplaatst. Tijdens het leggen van de eieren is het normaal gebruikelijk om het voeren van eiwitten te stoppen omdat de man anders agressief kan worden richting de pop. Hierdoor gaat hij de eieren kapot pikken of uit het nest gooien om te kunnen blijven paren met de pop. De paringsdrift wordt namelijk gestimuleerd door de eiwitten. Gelukkig valt dit bij Blauwkop blauwfazantjes en Blauwfazantjes nog wel mee en als we zouden stoppen met het voeren van eiwitten dan krijgen de andere koppels ook geen paringsdrift aangezien we ze in een gemengde volière houden.

 

We kunnen al wel constateren dat de Sint Helena fazantjes ook bezig zijn met een nestje. Hier liggen helaas nog geen eitjes. We hebben nog nooit met deze soort gekweekt dus succes hiermee zou geweldig zijn.

 

Mocht u zich afvragen hoe de vogels zich bij u gedragen dan kunt u erg veel te weten komen door gewoon een uurtje rustig voor de volière te gaan zitten. U ziet dan zoveel! Zo kunnen we ook in de gaten houden dat de Blauwkop blauwfazantjes en Blauwfazantjes elkaar niet afmaken. Het kan namelijk problemen geven als deze twee koppels bij elkaar in één ruimte zitten. Gelukkig is onze volière groot genoeg en claimen de koppels ieder hun eigen plekje. De beide nestjes zitten ook vrij ver uit elkaar. Hiermee voorkom je niet dat ze af en toe wel eens achter elkaar aanvliegen. Ach ja, het hoort erbij! Binnenkort meer nieuws over de vogels in de volière.

Vogelhof.nl

Laatst geupdate op vrijdag 13 mei 2011 08:40
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack