bruinborst.jpg

Vogelhof.nl

Exotische vogels in de Hof van Twente

Stank in de volière PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ryklof   
vrijdag 27 augustus 2010 15:43
Het begon deze week bij het betreden van de volière steeds erger te stinken. Dat riekt naar onraad! Meteen gaan zoeken welke roofdieren een erge stank om zich heen hebben hangen. Dat zijn er nogal wat. Spitsmuizen trouwens ook. Die heb ik wel eens gezien in de volière. De stank van de Spitsmuizen ruikt een beetje muskusachtig en deze stank was erg weeïg. Toch nog maar even verder zoeken.

Er lagen ook onverklaarbaar grote hoopjes poep in de volière. Maar als het een roofdier was geweest dan had deze zich vast al eens vergrepen aan één van onze vogels. Helemaal omdat de Harlekijn kwartel zit te broeden in het binnenhok. Als ze even van het nest af is loopt ze naar buiten, zo ook toen ik nog eens kwam zoeken naar de oorzaak. Ze ging voor mij zitten en drukte er snel een natte bruinige massa uit.

Na enig speurwerk kwam ik tot de volgende conclusie: De lucht en daarmee ook de grote drollen kwamen wel van de Harlekijn kwartel hen omdat ze haar poep opspaart tot het een hele hoop is. Dit doet ze omdat ze zit te broeden. De stank komt daar dus ook weg. Je kunt een drol van een vogelachtige altijd herkennen aan het witte kapje wat erop zit. Dit komt omdat vogels poepen en plassen ineen. Dat ik toevallig een nat bruin beetje ontlasting van haar zag is ook te verklaren. Ze poepen 4 a 5 drollen met een stank lucht en een grote hoeveelheid en dan volgt er een kleiner nattig bruin drapje. De hen moet overigens nog 2 dagen broeden en dan hopen we flink wat natuurbroed Harlekijn kwartels te hebben. Ze zit op 12 eieren dus wie weet.

Vogelhof.nl
Laatst geupdate op vrijdag 27 augustus 2010 16:00
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack